P1000839

Lunch in Nagasaki

Je kent het vast wel; je zit de hele week met prachtig weer op kantoor en juist voor het weekend is slecht weer voorspeld. Ondanks het wisselvallige vooruitzicht zijn we afgelopen zaterdag toch vroeg opgestaan om in Kumamoto de Ferry van 07:00 uur te pakken, naar Shimabara… en uiteindelijk naar Nagasaki.

De reden achter het de dagtrip is de verjaardag van Sanae, hoewel ik graag elk excuus gebruik voor een minitrip buiten de Ken. Vanuit Kumamoto zijn er twee manieren om in Nagasaki te komen. Het is of 200+ kilometer over de snelweg, of 100 kilomter rijden en een ferry. Hoewel de snelweg een stuk sneller is, is het me de Japanse tolwegen ook de duurste optie. Daarnaast vind ik het niet erg om tussen het rijden door een pauze te hebben op de ferry.

Nagasaki staat bekend als de handelsconnectie tussen het westen in Japan in vroegere tijden. De Portugezen, Chinezen en Nederlanders hebben hier veel handel gedreven. De Japanners konden niet erg goed opschieten met de Portugezen die, zoals altijd, naast de handel ook hun geloof wilden verkopen. Nederlanders waren een stuk relaxter in de omgang en werden hierdoor getoloreerd door de Jappanners in hun eigen Dejima.

Bij aankomst in Nagasaki is het in eerste instantie nog droog, al begint het al snel te druppelen. De auto hebben we (toevallig) dicht bij “Hollander” slope geparkeerd en onderweg naar Dejima (de haven) komen we nog meer sporen van de Nederlanders tegen. Gezien het weer er niet veel beter op wordt besluiten we voor een vroege lunch te gaan. Uit de reisgids heeft Sanae een aantal restaurants gehaald die bekend staan om verse zeeproducten, maar helaas blijken deze stuk voor stuk niet open te zijn voor lunch.

Inmiddels is het bijna 13.00 uur en heeft mijn schoen zijn eigen Dejima-haven aangelegd. We belsuiten het lunchplan om te gooien naar Chanpon-noodles, wellicht het bekendste gerecht in Nagasaki. De plaats om dit te eten is in China-town, waar we gelukkig niet al te ver vandaan zijn. Na de lunch wordt het weer enkel slechter waardoor we besluiten dat het bezoeken van de meeste bezienswaardigheden weinig zin heeft… Dan maar weer terug naar Kumamoto.

Het oorspronkelijke plan bestond uit een lunch en diner. Gezien we dit laatste hebben moeten missen zijn we op zondag toch ook maar naar een restaurant gegaan, ditmaal wel wat dichter bij huis. Ondanks dat de lunch redelijk Chinees was, is ook deze maaltijd in een Chinees restaurant. Wel bijzonder lekker overigens!


Hollander Slope

Dutch Slope

Holland Street

Famous Nagasaki Chanpon noodles

At Chinese restaurant near Mashiki

At Chinese restaurant near Mashiki

One thought on “Lunch in Nagasaki”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>